Parul frumos este unul dintre atuurile fiecarei femei cochete, iar ingrijirea parului ar trebui sa ne preocupe in mod special! Pentru ca frumusetea si sanatatea parului inseamna un plus in armele feminine de seductie, astazi iti oferim 30 de sfaturi esentiale pentru ca tu sa ai o podoaba capilara de milioane!
1. Alimentatia sanatoasa este cel mai important pas de care trebuie sa tii cont atunci cand iti doresti un par cu adevarat frumos! Vitaminele, mineralele si proteinele oferite de un plan nutritiv echilibrat se vor reflecta in sanatatea parului tau. Consuma din belsug fructe, legume proaspete si branzeturi si incearca sa eviti mancarurile semipreparate sau ambalate.
2. Dupa baie, alege sa-ti usuci cat de des posibil parul in mod natural, fara foehn. Daca te grabesti sau nu-ti place ideea de a sta cu parul umed mai mult timp, foloseste cel putin un uscator de par cu aer rece. Poti citi mai multe despre beneficiile uscarii parului in mod natural in articolul “Tu cum iti usuci parul?” – click aici.
3. Investeste intr-un uscator de par cu efect de ionizare prin ioni negativi. Ionii negativi hidrateaza parul in profunzime, actionand ca o bariera impotriva deshidratarii si a factorilor negativi din atmosfera.
4. Nu lasa niciodata uscatorul sa actioneze asupra aceleiasi portiuni ale parului mai mult de 2 secunde, intrucat uscarea excesiva distruge firul de par.
5. Chiar daca esti pasionata de ingrijirea parului, nu exagera nici cu produsele cosmetice, nici cu cele de coafare. Cateva produse de calitate sunt suficiente pentru a-ti ingriji parul in mod optim: sampon, balsam, masca hidratanta, o spuma pentru volum si, eventual, un produs pentru remedierea diferitelor probleme (varfuri despicate, matreata, caderea parului).
6. Foloseste balsamul de par doar o data la doua spalari, pentru a nu-ti suprasolicita si incarca firul de par.
7. Dupa spalarea parului, infasoara-l direct intr-un prosop moale, de bumbac, fara sa agresezi parul. Daca esti obisnuita sa-ti stergi bine parul cu prosopul dupa spalare, este probabil ca, mai devreme sau mai tarziu, sa te confrunti cu probleme precum electrizare sau varfuri despicate.
8. Ai probleme cu matreata? Matreata inseamna, de fapt, particule de piele moarta ce se desprind de pe scalp si, la un moment dat, fiecare femeie se poate lovi de ea. Cauzele matretii sunt variate, printre cele mai comune numarandu-se alimentatia nesanatoasa, schimbarile bruste de temperatura sau chiar un dezechilibru hormonal. Investeste intr-un sampon antimatreata de calitate, cumparat din farmacie, avand grija ca, in timpul spalarii, sa masezi usor si pielea capului.
9. Unul dintre cele mai importante sfaturi pe care le poti primi pentru ingrijirea parului tau este sa nu ti-l speli zilnic! Daca totusi nu ai de ales, cumpara neaparat un sampon pentru uz frecvent, care sa nu-ti atace pielea capului.
10. Daca ai parul foarte ondulat sau cret si iti doresti cu orice pret sa-l indrepti pentru o perioada indelungata, te poti duce intr-un salon pentru o procedura asemanatoare cu permanentul (“antipermanent”) sau pentru metoda japoneza de indreptare a parului.
11. Metoda japoneza de indreptare a parului se practica in strainatate, insa va fi adoptata cu siguranta si de saloanele de coafura din Romania. Metoda japoneza de indreptare a parului dureaza in jur de patru ore, timp in care, printre altele, este aplicata o pasta japoneza (de obicei, Yuko sau Liscio) pe toata lungimea parului. Dupa aceasta procedura costisitoare, ce costa aproximativ 750 de dolari in Statele Unite, parul este perfect intins pentru o perioada indelungata, de la sase luni la un an.
12. Cum este vara si adori sa te balacesti in piscina, este recomandat sa porti in permanenta o casca de inot, pentru a-ti proteja parul de clor. Chiar daca ti se pare ca nu e deloc fashionable, fii sigura ca arati mai bine cu casca decat cu parul deteriorat de clor!
13. Daca n-am reusit sa te convingem sa porti casca atunci cand inoti, umezeste-ti cel putin parul cu apa minerala inainte de a intra in piscina – astfel, clorul va fi mai greu absorbit de par.
14. O data la o luna si jumatate, programeaza-te la coafor pentru taierea varfurilor. Aceasta este o regula importanta, pe care din pacate multe dintre noi o uitam, in special atunci cand ne dorim sa avem parul cat mai lung. Adevarul este ca parul creste mai repede atunci cand este ingrijit in mod regulat!
15. Daca tot vorbim de taierea varfurilor, iti impartasesc un secret “babesc” care chiar functioneaza: tunde-ti parul numai in zilele in care stii ca e Luna Plina sau cand Luna se afla in crestere. Nu exista o explicatie stiintifica pentru acest fenomen, dar parul pare sa creasca mai repede si mai des atunci cand ti-l tunzi pe Luna Plina.
16. Pentru a crea senzatia optica de mai mult volum, fa-ti suvite cu una sau doua nuante mai deschise decat restul parului.
17. Daca ai parul foarte gras, evita sa-l agresezi cu sampoane si tratamente puternice. Incearca mai degraba sa picuri o lingurita de suc de lamaie intr-o portie de sampon obisnuit si sa-ti purifici astfel scalpul. Atentie: sucul de lamaie deschide nuanta parului!
18. Samponul uscat, ce nu necesita niciun strop de apa, este o experienta pozitiva pentru parul tau, in special daca este gras, intrucat absoarbe excesul de sebum, ii confera volum si ii mentine aspectul curat pentru mai mult timp, prelungind efectul samponului clasic. Chiar daca samponul uscat nu a devenit inca foarte popular la noi, acesta poate fi gasit in saloane, la distribuitorii de produse cosmetice sau in farmacii.
19. Daca ai firul de par subtire sau iti cade, ia suplimente de biotina (vitamina B7) sau consuma alimente bogate in aceasta substanta nutritiva, precum ficat de pui, lapte si oua.
20. De fiecare data cand mergi la plaja, protejeaza-ti parul cu un spray leave-in cu factor de protectie solara. Chiar daca protectia solara in cazul acestui tip de produse este redusa, cel putin parul tau va fi protejat de razele nocive ale soarelui timp de cateva ore.
21. Dr. Mary Lupo de la Universitatea Tulane recomanda sa inlocuim fetele de perna din bumbac cu cele de matase. Atunci cand dormim pe matase (sau, cel putin, ne infasuram podoaba capilara intr-o esarfa de matase pe parcursul noptii), pielea si parul nu mai sunt supuse frictiunii, ceea ce duce la remedierea unor probleme precum caderea parului.
22. Uita de elasticul de par, deoarece acesta degradeaza parul. De asemenea, coafurile foarte stranse suprasolicita radacina parului, cauzand, astfel, caderea excesiva a parului. Cele mai sanatoase coafuri sunt cele lejere, prinse eventual cu un accesoriu de par.
23. In special vara (dar si in celelalte anotimpuri) este necesar sa bei 2 litri de apa pe zi, pastrand astfel o hidratare optima a organismului si, implicit, a parului.
24. Samponeaza-te intotdeauna de doua ori daca vrei sa obtii rezultate maxime! Prima spalare are rolul de a curata reziduurile cauzate de poluare sau fum, iar a doua spalare hidrateaza si hraneste parul.
25. Daca este vara si trebuie sa umbli prin oras in miezul zilei, sub razele puternice ale soarelui, protejeaza-ti parul cu o palarie din materiale naturale. Alege insa o palarie lejera si subtire, altfel risti sa te pricopsesti cu matreata din cauza transpiratiei scalpului.
26. Iti vopsesti singura parul? Atunci alege o vopsea de buna calitate, ce ar fi de preferat sa nu contina amoniac sau P-Phenylendiamine (uita-te pe lista de ingrediente si evita-l pe cat posibil pe acesta din urma). In plus, respecta cu sfintenie timpul de actiune recomandat in instructiunile de utilizare ale vopselei, altfel risti sa-ti degradezi parul!
27. Sampoanele si tratamentele pentru par ce contin coenzima Q10 ii confera stralucire podoabei tale capitare, avand, in plus, rol antioxidant si protector. De asemenea, suplimentele alimentare de coenzima Q10 revitalizeaza parul si pielea.
28. Atunci cand tii neaparat sa-ti parfumezi parul, nu utiliza parfum obisnuit! Chiar daca il pulverizezi de la distanta si iti imaginezi ca doua-trei picaturi n-au cum sa-ti faca rau, alcoolul continut de parfumul pentru piele actioneaza ca o substanta deosebit de agresiva pentru parul tau. Alege, in schimb, parfum special pentru par sau unul pe baza de arome naturale, fara alcool.
29. Aplica saptamanal o masca pentru par hidratanta sau nutritiva! Tratamentele pentru par pe baza de ulei caldut sunt in voga la noi, insa, utilizate pe termen foarte lung, pot deveni nocive, ducand la subtierea firului de par – poti sa aplici o data pe luna un tratament cu ulei de masline caldut, insa mai des de atat nu este recomandat. Incearca sa-ti prepari singura masti naturale, din fructe – click aici pentru reteta mea delicioasa de masca nutritiva pentru par cu banana!
30. Respecta aceasta regula de aur: “Trateaza-ti parul ca si cum ar fi matase!”. Cand faci baie, maseaza usor pielea capului, iar, cand iti perii parul, fa-o cu delicatete. Ingrijirea parului este, pana la urma, o arta ce necesita rabdare si pasiune!